Ek iş yapmak suç mu?
Konuyu derinlemesine inceleyecek olursak; Öncelikle 4857 sayılı İş Kanunu’nda çalışanların ek iş yapmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla çalışanların ek iş yapması prensip olarak yasak değildir. Ancak çalışanların iş sözleşmelerinde veya toplu iş sözleşmelerinde aksi bir hüküm varsa durum değişmektedir.
Ek işte çalışmak yasak mı?
Aynı anda birden fazla işyerinde çalışıp bu işyerlerinin hepsinde sigortalı olmak için çalışanın işverenden izin almasına gerek yoktur. Ancak çalışanın işverenin bilgisi dışında başka bir işyerinde çalışması halinde işverenin çalışanın iş akdini feshetme hakkı vardır.
Sigortalı bir işçi ek iş yapabilir mi?
Özetle; çalışanın ikinci işte çalışmasının, çalışanın verimliliğini etkilememesi ve işyerinde olumsuz bir etki yaratmaması halinde, bu durum çalışanın ek işte çalışmasına engel teşkil etmez.
İşten çıkmadan başka işte çalışabilir mi?
İş sözleşmesinde başka bir işyerinde çalışma yasağı yoksa, işçinin başka bir işyerinde çalışmasına teknik olarak bir engel bulunmamaktadır, zira kanunen bir yasak bulunmamaktadır.
Ek iş olarak neler yapılabilir?
Üretim odaklı yan işler. Serbest yazarlık veya içerik oluşturma. El yapımı süslemeler veya ürünler satma. Ev yapımı yiyecek satma. Blog yazma. Grafik tasarım ve marka oluşturma. Çevrimiçi özel ders veya öğretim. Profesyonel fotoğrafçılık. Etkinlik organizasyonu ve koordinasyonu. Daha fazla makale…• 26 Kasım 2023
Ek iş yapan tazminat alabilir mi?
Çalışanların fazladan iş yapması tazminat ve işten çıkarılma gerekçesidir. Yüksek Mahkeme, iş dünyasındaki en tartışmalı konulardan biri olan fazla mesai konusunda çığır açıcı bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, Facebook’ta fazladan iş yaptığı için işten çıkarılan bir çalışanın iş sözleşmesinin feshedilmesinin “adil işten çıkarma” kapsamına girdiğine karar verdi.
2 yerden sigorta yatarsa ne olur?
İki yerde sigortalı olmanın zararları SGK’da iki yerde sigortalı olanların prim gün sayısı aşırı olarak hesaplanmaz. İki işte çalışanlarda aylık prim gün sayısı 60 değil 30 gündür. Bu nedenle iki işte çalışmak erken emeklilik gün sayısını karşılamak açısından bir avantaj sağlamaz.
Bir ayda en fazla kaç gün sigortalı olunur?
Yani her iki işyeri de ayda 60 gün bildirmektedir. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre bir ay 30 gün olduğundan bildirilen günler toplanır ve toplam çalışma günü sayısı 30 günden fazla ise prim günü 30 gün olarak kabul edilir. Prim günlerinin hesaplanmasında 30 günden uzun günler dikkate alınmaz.
Ek iş yapabilir mi?
İş sözleşmesinde fazla mesaiye engel bir hüküm yoksa, çalışan fazla mesaini asıl işini aksatmayacak ve performansını etkilemeyecek şekilde yapabilir. Bir çalışan aynı anda iki yerde sigortalı olabilir mi? Bir çalışanın aynı anda iki yerden prim ödemesi Sosyal Sigorta Kurumu için bir kayıp oluşturmaz.
Özel sektörde çalışan işyeri açabilir mi?
Özel sektör çalışanları limited şirket kurabilir mi? Sözleşmede aksi belirtilmediği sürece çalışanların limited şirket kurması için yasal bir engel yoktur. Ancak bu belirli koşullara tabidir. Çalışanın Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SSI) aynı anda iki farklı ödeme alması mümkün değildir.
İşveren işçiyi istediği yerde çalıştırabilir mi?
İşveren çalışanı istediği yerde çalıştırabilir mi? Karşılıklı anlaşma ile çalışma koşulları her an değiştirilebilir. Buna iş değişikliği de dahildir. Ancak bunun için çalışanın yazılı onayı alınmalıdır.
Hem 4A hem 4B sigortalı olunur mu?
Birden fazla işte sigortalı olmak mümkün müdür? Sigortacılıkta “sosyal sigorta birliği” ilkesi geçerlidir. Bu ilkeye göre, aynı anda farklı statülerde (4/a, 4/b, 4/c) sigorta gerektiren faaliyetleri yürüten sigortalı kişi yalnızca bir statüde sigortalı olabilir.
2 Bir İşte Çalışmak yasal mı?
4857 sayılı İş Kanunu’na göre, haftalık en fazla çalışma süresi 45 saati geçmemek üzere, çalışanların asıl işlerinin yanı sıra ikinci bir işte çalışmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır.
Bir iş yerinden çıkış almadan başka işe girebilir mi?
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin kararı “Yargıtay’ın önemli iş kararı” başlığıyla yayımlandı. Yargıtay, tazminatsız ve ihbarsız iş ayarlayan kişiyi işten çıkaran işverene karşı önemli bir karar verdi. Yargıtay, istifa etmeden önce başka bir işe girmenin suç olmadığını belirtti.
İhtar çekip başka işte çalışabilir mi?
Uygulamada sıklıkla ortaya çıkan belirsizliklerden biri, uyarı işyerine ulaşana kadar uyarıdan sonra işin devam edip etmemesi gerektiği sorusudur. Cevap açıktır: Çalışan bildirimsiz fesih hakkını kullanmışsa ve uyarı almışsa, uyarıdan sonra işten ayrılmasına izin verilmez.
Ek iş yapabilir mi?
İş sözleşmesinde fazla mesaiye engel bir hüküm yoksa, çalışan fazla mesaini asıl işini aksatmayacak ve performansını etkilemeyecek şekilde yapabilir. Bir çalışan aynı anda iki yerde sigortalı olabilir mi? Bir çalışanın aynı anda iki yerden prim ödemesi Sosyal Sigorta Kurumu için bir kayıp oluşturmaz.
İşçi verilen her işi yapmak zorunda mı?
Bu gibi hallerde işten çıkarma haklı gösterilemez, işçi kendisine verilen işi geçici olarak yapmakla yükümlüdür. İşçiden iş tanımının dışında bir iş yapmasını istemek ve işçinin iş tanımını genişletmek için İş Kanunu’nun 22. maddesi uyarınca işçinin yazılı onayı gerekir.
İşveren çalışanı istediği yerde çalıştırabilir mi?
İşveren çalışanı istediği yerde çalıştırabilir mi? Karşılıklı anlaşma ile çalışma koşulları her an değiştirilebilir. Buna iş değişikliği de dahildir. Ancak bunun için çalışanın yazılı onayı alınmalıdır.
Bir işçiye görevi dışında yaptırılan iş nedir?
Çalışanlara birincil görevlerinin bir parçası olmayan bir iş vermek: Örnek olarak, sekreterlik görevi için işe alınan bir çalışana yemek pişirme görevi vermek veya muhasebe görevi için işe alınan bir çalışana insan kaynakları görevi vermek verilebilir.
Tavsiyeli Bağlantılar: B12 Eksikliği Kafa Karışıklığı Yapar Mı