İçeriğe geç

Hastahanesi Nasıl Yazılır

Hastane hastahane hangisi doğru?

Hastane kelimesinin doğru yazımı: En yaygın yanlış kullanım “Krankenhaus”tur.

Hastane birleşik mi?

“Hospital” kelimesi “patient” ve “household” kelimelerinden oluşmuştur ve bileşik bir isimdir. Bazı bileşik isimlerde “hane” kelimesinin ilk hecesi atlanır ve kelimenin sadece “ne” kısmı yazılır.

Hastane kelimesine gelen ekler nasıl yazılır?

Türk Dil Kurumu (TDK), kesme işaretinin kullanımıyla ilgili bir değişiklik yaptı. Kurum, kuruluş, komite, dernek, ikametgah ve iş yeri adlarındaki ekler artık kesilerek ayrılmıyor. Yeni düzenlemeyle bu dil kuralı kaldırıldı. Mektubumda, kurum ve kuruluş adlarından sonra gelen tüm ekler birlikte yazılıyor.

Cümle içinde hastane isimleri nasıl yazılır?

Kurum, kuruluş, organ, birlik, yerleşim yeri ve iş yeri adlarındaki ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Türk Dil Kurumu’na, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na, Türk Dili ve Edebiyatı Dairesi Başkanlığı’na; Bakanlar Kurulu Danışma Kurulu’ndan Yürütme Kurulu’na; Türkiye Büyük Millet Meclisi…

Pastahane mi pastane mi?

Bileşik bir sözcük olarak görünen bu sözcükte h ve a harfleri atlanmıştır. Bu şekilde, cake ve household sözcükleri birleşerek patisserie sözcüğünü oluşturur. Bu bağlamda, patisserie sözcüğü hem yazıda hem de konuşmada aşağıdaki gibi yazılır ve telaffuz edilir.

Hastane pastane nasıl yazılır?

d) “Ev”, “isim” ve “zâde” sözcükleriyle oluşturulmuş birleşik sözcükler yan yana yazılmıştır: “Eczane”, “hastane”, “şekerci dükkânı”, “postane” sözcükleri sık kullanımları nedeniyle “eczane”, “hastane”, “şekerci dükkânı”, “postane” biçiminde yazılmıştır.

Yazıhane nasıl yazılır?

16. Ev, ad, zade kelimelerinden türetilen birleşik kelimeler yan yana yazılır: çay evi, konferans salonu, kahvehane, yazıhane; beyanname, kanun, seyahatname, politika; amcazade, amcazade, teyzezade vb.

Hastane nasıl ayrılır?

SAĞLIK KURUMLARI İŞLEVLERİNE GÖRE 5 GRUBA AYRILIR. İlçe/Şehir Hastaneleri. Gündüz Hastaneleri. Genel Hastaneler. Uzmanlık Hastaneleri. Eğitim ve Araştırma. Daha Fazla Makale…

Postane mi postahane mi?

TDK’ya göre “Postane” kelimesinin doğru yazımı “Postane” kelimesinin genel olarak yanlış bir yazım olarak kabul edildiğini, ancak bu yanlış yazım yerine doğru şekli olan “Postamt” şeklinde yazılması gerektiğini de ekleyebiliriz.

Şehir hastanesi nasıl yazılır?

Belediye hastaneleri, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın yetki alanındaki hastanelerdir. Şehir hastaneleri, devlet hastaneleri ve eğitim ve araştırma hastanelerinin aksine, bölgesel büyük sağlık kompleksleri olarak yapılandırılmışlardır.

5 ten mi 5 den mi?

3, 4, 5, 40, 60, 70 ile biten sayıların sonuna gelen “-de ve -den” ekleri, ünlü uyumu ve ünsüz sertleşmesi gözetilerek “-te/-ta ve -ten/-tan” halini alır: 1923’te, 1940’tan itibaren…

Özel hastane nasıl yazılır?

Özel hastane, hem kâr amacı güden hem de kâr amacı gütmeyen kuruluşları içeren bir hükümet dışı hastanedir. Tıpkı devlet hastaneleri gibi, bu hastaneler de hastalarına yatarak ve ayakta tedavi hizmetleri sunar.

Hastane birleşik isim mi?

✓ Bazı birleşik isim gruplarını oluşturan kelimeler, ses veya hece kaynaşması gibi bazı ses olaylarından dolayı iç içe geçmiş durumdadırlar: kaynana, cumartesi, hastane, kahvaltı, sütlaç, postane, yani, nerede, vb. Birleşik isim kimliklerini koruyan bu tür yapılar, her geçen gün birleşik isim grubu kimliklerini yitirmektedir.

Mersin Şehir Hastanesine nasıl yazılır TDK?

Mersin Şehir Hastanesi veya Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkiye’nin Mersin ilinin Toroslar ilçesinin ilk hastanesidir.

Şifa hastanesi nasıl yazılır?

Şifa Hastanesi (Arapça: مستشفى الشفاء Mustašfā š-Šifāʾ) Gazze’deki en kapsamlı tıbbi merkez ve merkezi hastanedir ve Rimal mahallesinin kuzeyinde yer almaktadır. Şu anki başhekim Halid Hasan’dır.

Şifa hastanesi nasıl yazılır?

Şifa Hastanesi (Arapça: مستشفى الشفاء Mustašfā š-Šifāʾ) Gazze’deki en kapsamlı tıbbi merkez ve merkezi hastanedir ve Rimal mahallesinin kuzeyinde yer almaktadır. Şu anki başhekim Halid Hasan’dır.

Hane nasıl yazılır TDK?

16. Ev, ad, zade kelimelerinden oluşan birleşik kelimeler yan yana yazılır: çay evi, konferans salonu, kahvehane, yazıhane; beyanname, kanun, seyahatname, siyaset; amcazade, amcazade, teyzezade vb. 17. -zade takısı ile oluşturulmuş birleşik kelimeler yan yana yazılır: depremzede, afetzede, selzede, kazazede vb.

Sağlık evi nasıl yazılır?

Sağlık merkezi anlamına gelir. “Sağlık merkezi” kelimesinin doğru yazımı “sağlık evi”dir.

Hastane Türkçe nasıl yazılır?

Türkçe’deki bazı kelimeler yazımlarıyla sıklıkla karıştırılır. “Hastane” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “hastane” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “hastane”dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir