İçeriğe geç

Bingölün En Büyük Ilçesi Neresidir

Bingöl’ün en büyük ilçesi hangisidir?

Bingöl’ün en büyük ilçesi olan Genç ilçesinin toplam nüfusu 35.267 kişidir. Bu nüfusun 18.885’i ilçe merkezinde, 9.666’sı ise köylerde yaşamaktadır. Bingöl’ün ikinci büyük ilçesi olan Solhan’ın toplam nüfusu ise 32.945 olarak bildirilmiştir.

Bingöl’ün kaç tane ilçesi var?

Bingöl ili 41°-20° ile 39°-56° doğu boylamları ve 39°-31° ile 36°-28° kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. İlin merkez dışında 7 ilçesi bulunmaktadır: Adaklı, Genç, Karlıova, Kiğı, Solhan, Yayladere ve Yedisu.

Bingöl’ün en büyük köyü neresi?

Bingöl Son Dakika | Nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye’nin en büyük köyü ünvanını elinde bulunduran Bingöl’ün merkezindeki Çavuşlar köyünden kareler… #bingölsonhaber #bingöl | Instagram.

Bingöl’ün eski ismi nedir?

İlin eski adı Anadolu halk ağızlarında “ÇEVLİK”tir; dere kenarında bağ-bahçe yeri anlamına gelir. Aslında Bingöl’ün eski yerleşim alanı olan Çevlik; Çapakçur Nehri kıyısında bağ ve bahçelerle dolu yeşil bir ovada kurulmuş olup ismine uygundur.

Bingöl Türkiye’nin kaçıncı büyük şehri?

DÜNYANIN EN BÜYÜK ŞEHRİ HANGİSİDİR? Yapay zeka Bingöl’ün en kalabalık şehrini hesapladı. 2022 yılı sonunda Bingöl’ün nüfusu 282.556’dır. Bu nüfus sayısıyla Bingöl, Türkiye’nin 68. büyük şehridir.

Bingöl nüfusu kaç 2024?

Bingöl ilinin nüfusu 2024 yılı itibarıyla 285.655 kişidir. Bu nüfusun 144.014’ü erkek, 141’i ise nüfustan oluşmaktadır.

Karlıova nerenin ilçesidir?

Karlıova Bingöl iline bağlı bir ilçedir.

Kığı eskiden nereye bağlıydı?

Kiğı ilçesi daha önceleri Diyarbakır’a bağlı bir sancak iken 1926 yılında ilçe statüsü kazanmış, 1936 yılında Erzincan ve Bingöl’e bağlanmıştır. İlçenin yüzölçümü 438 km2’dir. İl merkezine uzaklığı ise 150 km’dir.

Karlıova’nın kaç nüfusu var?

Bingöl’ün en büyük ilçelerinden biri olan Karlıova’nın toplam nüfusu 32.147 olarak bildirildi. Bu nüfusun 7.985’i ilçe merkezinde yaşarken, 24.162’si köylerde yaşıyor. Karlıova nüfusunun önemli bir kısmının köylerde yaşaması dikkat çekiyor.

Bingöl gelişmiş mi?

SEGE verilerinde Bingöl ilinin de yer aldığı altıncı düzey gelişmiş iller Tablo 7’de listelenmiştir. Kalkınma Bakanlığı’nın 2017 yılında hazırladığı SEGE 2017’ye göre Bingöl, altıncı düzey gelişmiş iller arasında yer almaktadır.

En büyük köyü neresi?

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre Bostanbükü, 6.000 64 nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık köyü oldu. Daha önce 2019’da 5.000.949 nüfusuyla bu unvanı elinde tutan yerleşim yeri, 2021’de 6.0040 nüfusuyla kayıtlı nüfusla ikinci sırada yer aldı.

Türkiye’nin en küçük köyü neresi?

Geçen yıl sonu itibarıyla en az nüfusa sahip köyler ise Bitlis’in merkez ilçesine bağlı Kayalıbağ, Siirt’in Kurtalan ilçesine bağlı Çattepe ve Şırnak’ın Güçlükonak ilçesine bağlı Ağaçyurdu oldu.

Bingöl Kürtçe ismi nedir?

Bingöl (eski adı: Çapakçur, Zazaki: Çolik/Çolig, Kürtçe: Çewlîg, Ermenice: փրրրւրււր, Ermenice: փրրւրւր, romanizasyonda: Çapaghjur) Bingöl ilinin merkezi olan şehirdir.

Bingölün adı neden Bingöl?

Askerler birliklerine dönmek yerine, başka bir grup su içmek için dağlara tırmanmaya başlar. Komutanları bir tepeye tırmandığında aynı anda yüzlerce göl görünce şaşkınlığını şöyle dile getirir: Bu bir göl değil, bin göldür ve bu yüzden bu savaşın gerçekleştiği bölgedeki şehrin adı “BİNGÖL”dür.

Bingöl’de hangi yemeği meşhur?

Bingöl yemekleri dendiğinde akla ilk gelen şey, en popüler fırın yemeklerinden biri olan Lol’dur. Ünlü LOL böreği, kızarmış et ve peynirden yapılır. Lol böreği, Bingöl mutfağının en lezzetli fırın ürünlerinden biridir.

Bingöl’de kaç tane üniversite var?

Bingöl Üniversitesi 2007 yılında kurulmuştur. Üniversite 10 fakülte, 5 enstitü, 1 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu ve 24 araştırma ve uygulama merkezi ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Daha önce Fırat Üniversitesi bünyesinde ilde yükseköğretim kurumları bulunmaktaydı.

Bingöl Yayladere’nin nüfusu ne kadar?

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre, Haziran ayı sonu itibarıyla ilçenin toplam nüfusu 2.087 kişidir. Bu nüfusun 1.

Bingöl’de kaç tane mahalle var?

Merkez, Adaklı, Genç, Karlıova, Kiğı, Solhan, Yayladere, Yedisu olmak üzere; • 8 ilçe • 3 il (Ilıcalar, Sancak, Arakonak) • 325 köy ve 818 mezra • 69 ilçe.

Bingöl’de kaç tane belediye var?

TÜİK verilerine göre 6 Şubat 2024 tarihi itibarıyla 8 ilçe, 11 belediye, bu belediyelere bağlı 68 mahalle ve merkez ilçe dahil 320 köy bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir